RGB

BEELDSCHERMEN

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw, de drie kleuren waar een beeldscherm uit opgebouwd is. Dit is dan wel een kleurenscherm te verstaan zoals in computers, televisie’s of smartphones.

Bij het opmaken moet men rekening houden dat het kleurbereik bij RGB veel groter is dan bij CMYK en dat kleuren beter en mooier tot hun recht komen.

DRUKWERK

CMYK / QUADRI (4 KLEUREN) / FULL-COLORRASTERSTAND
VOOR STANDAARD DRUKWERK

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (wat zwart is). Deze vier kleuren zijn de standaardkleuren wanneer het aankomt op drukwerk, zowel digitaal als conventioneel (offset). Drukwerk dat met deze kleuren gedrukt wordt, wordt ook wel quadri of full-color genoemd.

Door deze vier kleuren in rijen van punten elke onder een verschillende hoek (rasterstand) te drukken krijgt men een full-color druk.

Bij CMYK moet men rekening houden dat het kleurbereik kleiner is als dat van RGB.

RASTERSTAND

PANTONE & PMS

STEUNKLEURMONOTOON, DUOTOON & TRITOON

Pantone is een bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. Deze coderingen hebben als doel het standaardiseren van kleuren tussen grafische bedrijven, dit zijn voornamelijk drukkerijen. Het gaat hier niet om kleuren samengesteld met CMYK maar kleuren die speciaal geproduceerd zijn aan de hand van regels die door Pantone opgesteld zijn geproduceerd zijn.

Hierdoor ontstaat het Pantone Matching System. Een set van een veertien-tal kleuren waarmee er duizenden andere kleuren kunnen worden geproduceerd.

PMS-kleuren worden vooral gebruikt wanneer er maar in één, twee of drie kleuren wordt gedrukt . of wanneer er een steunkleur nodig is omdat men die kleur niet kan bereiken met het CMYK systeem.

www.pantone.com

MONOTOON

1 KLEUR

Men spreekt van monotoon als men gebruik maakt van één kleurtoon.

DUOTOON

2 KLEUREN

Men spreekt van duotoon als men gebruik maakt van twee kleurtonen.

TRITOON

3 KLEUREN

Men spreekt van tritoon als men gebruik maakt van drie kleurtonen.